Kolejne wzrosty cen na aukcji Fonterry

W dniu 6 grudnia 2016 roku na otwartej po raz 177 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po odnotowanym przed dwoma tygodniami wzroście cen ze wszystkich kontraktów terminowych, ceny wszystkich oferowanych produktów, poza maślanką w proszku, wykazywały zwyżki.

Kolejne wzrosty cen na aukcji Fonterry
Najbardziej dynamicznie zwiększały się ceny laktozy i pełnotłustego mleka w proszku. Najwolniejszy wzrost cen dotyczył natomiast masła i odtłuszczonego mleka w proszku.
 
Cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była większa o 2,9% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,62 tys. USD/t, choć była o 28% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu, ale najwyższa od czerwca 2014 roku.
 
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 0,3% drożej niż na poprzednim przetargu, osiągnęły poziom 2,57 tys. USD/t, czyli czym za kontrakty na marzec i maj 2017 r. płacono nawet o ponad 3% więcej niż przed dwoma tygodniami. Według FAMMU/FAPA, za tonę tego przetworu mlecznego płacono średnio o 241 USD więcej niż przed miesiącem.
 
W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 5% wyższą względem poprzedniej aukcji, 3,59 tys. USD/t, a więc za kontrakty na marzec 2017 roku płacono nawet o 6,7% więcej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było wciąż sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta wzrosła do 1023 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 1,5% zwyżkę cen sera cheddar. Jego cena wzrosła do poziomu 3,75 tys. USD/t.


Tagi:
źródło: