Najbardziej dynamicznie zwiększały się ceny laktozy i pełnotłustego mleka w proszku. Najwolniejszy wzrost cen dotyczył natomiast masła i odtłuszczonego mleka w proszku.
Cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była większa o 2,9% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,62 tys. USD/t, choć była o 28% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu, ale najwyższa od czerwca 2014 roku.
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 0,3% drożej niż na poprzednim przetargu, osiągnęły poziom 2,57 tys. USD/t, czyli czym za kontrakty na marzec i maj 2017 r. płacono nawet o ponad 3% więcej niż przed dwoma tygodniami. Według FAMMU/FAPA, za tonę tego przetworu mlecznego płacono średnio o 241 USD więcej niż przed miesiącem.
W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 5% wyższą względem poprzedniej aukcji, 3,59 tys. USD/t, a więc za kontrakty na marzec 2017 roku płacono nawet o 6,7% więcej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było wciąż sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta wzrosła do 1023 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 1,5% zwyżkę cen sera cheddar. Jego cena wzrosła do poziomu 3,75 tys. USD/t.