Ceny przetworów mleczarskich
Malały ceny laktozy, sera cheddar oraz odtłuszczonego mleka w proszku, a w odniesieniu do masła, bezwodnego tłuszczu mlecznego, kazeiny i pełnotłustego mleka w proszku zaobserwowano wzrost cen. Cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była mniejsza o 11,7% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,101 tys. USD/t, czyli o 38,5% mniejsza od odnotowanego na początku lutego 2014 r. rekordu.
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 8% taniej niż na poprzednim przetargu, osiągnęły poziom 1,95 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na maj 2017 r. płacono nawet o 13,5% mniej niż przed dwoma tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego uzyskiwano cenę niższą o 626 USD niż przed miesiącem.
W tym samym czasie przeciętne ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły poziom wyższy o 2,6% wobec poprzedniej aukcji wynoszący 2,86 tys. USD/t, gdzie za kontrakty na kwiecień 2017 roku płacono nawet o 3,6% więcej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było w dalszym ciągu sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta zwiększyła się do 907 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 0,8% spadek cen sera cheddar. Jego cena zmalała do 3,41 tys. USD/t.
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się w dniu 4 kwietnia 2017 r.