Od marca trwa nowy sezon prywatnego przechowalnictwa masła z unijnymi dopłatami. Jednak zapasy tego tłuszczu zgromadzone do połowy maja są znacznie niższe niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
Jak podaje FAMMU/FAPA, do dnia 12 maja 2013 roku do prywatnych magazynów trafiło zaledwie 37,88 tys. ton masła, co oznacza ilość mniejszą o 44,7% w relacji rocznej. W ubiegłym roku od początku marca do 12 maja dostarczono bowiem do unijnych składów aż 68,49 tys. ton.
Natomiast w bieżącym roku, w ramach programu PSA, masło wprowadzono do magazynów w:
-
Holandii – 14,82 tys. ton
-
Francji – 10,16 tys. ton
-
Niemczech – 5,22 tys. ton
-
Belgii – 2,92 tys. ton
-
Estonii – 1,51 tys. ton
-
Danii – 1,18 tys. ton
-
Szwecji – 1,14 tys. ton
-
na Litwie – 410,8 ton
-
Wielkiej Brytanii – 397 ton
-
Irlandii – 112,5 ton
-
Austrii – 22,2 ton.
Okres przechowywania masła będzie trwał do 15 sierpnia bieżącego roku. Natomiast wyprowadzenie z magazynów może nastąpić nie wcześniej niż 16 sierpnia.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl