Produkcja cukru
Ocenia się, że plony wyniosą 650 ton/ha, a technologiczny plon cukru może wynieść 10 ton/ha. Jeśli w trakcie kampanii utrzymają się sprzyjające warunki pogodowe, to produkcja cukru w Polsce może wynieść 2000-2100 tys. ton względem 1465 tys. ton w poprzednim sezonie.
Jak wynika z danych GUS we wrześniu br. produkcja cukru wyniosła 273 tys. ton w odniesieniu do 10,5 tys. ton w tym samym okresie 2015 r. Powodem tego było wcześniejsze rozpoczęcie kampanii z uwagi na przewidywane duże zbiory buraków cukrowych. Produkcja będzie znacznie większa od kwoty produkcyjnej - 1405,6 tys. ton i krajowego zapotrzebowania - 1705 tys. ton.
Ceny cukru
Na krajowym rynku utrzymują się wysokie ceny cukru, a decydują o tym rosnące ceny na globalnym rynku. We wrześniu br. średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,42 zł/kg i była wyższa o 0,8% niż przed miesiącem oraz o 21,6% niż przed rokiem.
Jak podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, cena zbytu cukru paczkowanego - 2,86 zł/kg spadła o 0,7% w porównaniu do sierpnia, ale była o 32,4% większa niż w wrześniu 2015 r. W handlu detalicznym utrzymał się trend zwyżkowy, a średnia cena cukru we wrześniu br. wyniosła 3,12 zł/kg i była większa o 5,1% niż w sierpniu oraz o 30,5% niż przed rokiem.
Wysokie ceny cukru skutkują obniżką jego spożycia. W 2015 r. konsumpcja nieprzetworzonego cukru w gospodarstwach domowych zmalała o 8,4% do 13,1 kg/osobę. W pierwszym półroczu 2016 r. według badań budżetów rodzinnych spożycie zmniejszyło się o następne 10% do 5,4 kg/osobę.
Utrzymują się duże różnice w poziomie konsumpcji w poszczególnych typach gospodarstw domowych. Największa spożycie występuje w gospodarstwach domowych rolników - 8,8 kg/osobę i emerytów - 7 kg/osobę. Mniej konsumują gospodarstwa domowe pracowników - 4,6 kg/osobę oraz osób pracujących na własny rachunek - 3,7 kg/osobę.