Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 50 partii (w tym 35 partii wyrobów ciastkarskich i 15 partii wyrobów cukierniczych). Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 31 partiach (w tym w 18 partiach wyrobów ciastkarskich i w 13 partiach wyrobów cukierniczych). Z uwagi na zawyżoną zawartość cukrów zakwestionowano 1 partię wyrobów ciastkarskich (3,2% wszystkich skontrolowanych partii i 5,6% skontrolowanych w tym zakresie partii wyrobów ciastkarskich).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 168 partii (w tym 120 partii wyrobów ciastkarskich i 48 partii wyrobów cukierniczych). Zakwestionowano ogółem 21 partii (12,5% wszystkich skontrolowanych partii), w tym 9 partii wyrobów ciastkarskich (7,5% skontrolowanych w tym zakresie partii wyrobów ciastkarskich) i 12 partii wyrobów cukierniczych (25,0% skontrolowanych w tym zakresie partii wyrobów cukierniczych). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
-
Stosowania nieprawidłowej nazwy wyrobów gotowych (np. brak wskazania w nazwie rogalików informacji o obecności nadzienia czy podanie nazwy „ciastka z nadzieniem budyniowym” dla wyrobu, w którym budyń nie był składnikiem nadzienia) oraz ich składników (np. „ciasto półfrancuskie” zamiast „ciasto kruche”, „śmietanka” dla surowca zawierającego tłuszcz roślinny).
-
Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
-
Braku lub podania niewłaściwej informacji dotyczącej procentowej zawartości składnika.
-
Braku podania pochodzenia składnika podstawowego w przypadku batonika kokosowego oznakowanego informacją „wyprodukowano w Polsce …” zawierającego wiórki kokosowe pochodzące z Indonezji.
-
Podania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, ilości nominalnej i danych identyfikacyjnych producenta.