Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 47 partii, z czego 16 zakwestionowano (34,0%). Stwierdzono przede wszystkim wady niedopuszczalne w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 78 partiach, z czego 16 zakwestionowano (20,5%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. niezgodnej z deklaracją w wartości odżywczej zawartości kwasów tłuszczowych czy obecności stigmastadienów (związków powstających pod wpływem temperatury) w oleju deklarowanym jako tłoczony na zimno.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 147 partii, z czego w 39 stwierdzono nieprawidłowości (26,5%). Dotyczyły one m.in.:
-
Stosowania niezgodnej z przepisami nazwy (tj. „oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”).
-
Podawania dwóch różnych nazw (np. „oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia” i „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”).
-
Stosowania niedozwolonych deklaracji, np. „bez konserwantów”, „bez sztucznych dodatków” i „100% naturalny” na olejach tłoczonych na zimno, „no GMO” na oleju lnianym czy oznaczeń właściwości organoleptycznych odnoszących się do smaku (np. „smak pełny i harmonijny”, „smak umiarkowany”, „smak wyrazisty”) na oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.
-
Nieprawidłowego oznaczania pochodzenia surowca w przypadku olejów roślinnych oraz podawania jedynie informacji o pochodzeniu oliwek (bez wskazania miejsca otrzymania oliwy).
-
Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej i warunkach przechowywania.