W dalszym ciągu spadają globalne ceny olejów. Opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów w lipcu br. osiągnął wartość najniższą od 3 lat - podaje Bank BGŻ.
W minionym miesiącu wyniósł on bowiem 191 punktów, co oznacza, że ceny monitorowane przez FAO były o 91% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
W stosunku do czerwca br., wartość indeksu obniżyła się o 7 punktów (3,3%), niemniej w porównaniu z lipcem 2012 roku była niższa o 15% (blisko 35 punktów).
Największy wpływ na spadek wartości indeksu miały obniżki cen oleju sojowego, co wynikało m.in. ze słabszego popytu zgłaszanego przez sektor biodiesela. W kierunku spadku cen oleju sojowego mogły również oddziaływać oczekiwania co do wysokich zbiorów soi w Stanach Zjednoczonych.
Według FAO, w lipcu spadły również ceny oleju palmowego, na co wpłynęły jego wysoka produkcja i mniejszy niż oczekiwano popyt importowy, zgłaszany m.in. przez Chiny.
Jak wnioskują analitycy Banku BGŻ ceny oleju rzepakowego i słonecznikowego także się obniżyły, ze względu na oczekiwaną poprawę relacji podażowo-popytowych na światowym rynku rzepaku i słonecznika w sezonie 2013/2014.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ, foto:
sxc.hu