W ciągu roku żywność na świecie potaniała o 2,8%, czyli około 6 pkt.
Już trzeci z rzędu spadek indeksu cen żywności w czerwcu, spowodowany był głównie redukcją o 5,2% cen zbóż oraz o 3,3% olejów roślinnych, ze względu na dobre prognozy tegorocznej produkcji na świecie. Obniżce uległy także notowania artykułów mleczarskich – o 1% oraz cukru – o 0,5%.
Natomiast ceny mięsa wzrosły o 0,7% w porównaniu z majem 2014 roku do poziomi 194,2 pkt. Jednak w stosunku do czerwca zwiększyły się już znacznie, bo o 8,1%.
Jak wyżka na rynku mięsa dotyczyła głównie wieprzowiny ze względu na wystąpienie przypadku epidemicznej biegunki świń w Stanach Zjednoczonych, która wpłynęła na globalną podaż tego gatunku mięsa.
Jak podała FAMMU/FAPA, w czerwcu odnotowano także sezonowy wzrost wołowiny i mięsa owczego. Natomiast notowania drobiu nieznacznie się zmieniły.