Jak wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w styczniu 2021 r. kontynuowany był wzrost indeksu światowych cen produktów mlecznych FAO.
W styczniu 2021 r. wskaźnik ten wyniósł 111 pkt i był większy o 1,6% niż w grudniu 2020 r. i o 6,9% niż w styczniu 2020 r.1
Podwyższenie wskaźnika cen artykułów mleczarskich w styczniu 2021 r. było wynikiem zwyżki cen masła i pełnego mleka w proszku, przede wszystkim w wyniku sezonowo niższych dostaw eksportowych z Nowej Zelandii oraz zwiększonych zakupów ze strony Chin.
W styczniu 2021 r. silny popyt importowy na dostawy spot oraz opóźniona produkcja odtłuszczonego mleka w proszku w Europie Zachodniej były czynnikami, które także oddziaływały prowzrostowo na notowania cen artykułów mleczarskich na rynku międzynarodowym. Nieznacznemu spadkowi uległy z kolei ceny sera, w wyniku niższego zapotrzebowania wewnętrznego w Europie, a także wyzszych zapasów w Stanach Zjednoczonych.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu