Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w listopadzie 2019 r. zaobserwowano minimalny wzrost indeksu FAO, który obliczany jest na postawie miesięcznych zmian cen eksportowych masła, serów, OMP i PMP.
W omawianym miesiącu indeks cen ukształtował się w granicy 192,6 pkt., czyli większym o 0,3% niż w październiku 2019 r. i o 9,5% niż w listopadzie 2018 r.
Do zwyżki indeksu cen produktów mlecznych w listopadzie 2019 r. przyczynił się dynamiczny wzrost cen odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku, który był wynikiem utrzymującego się światowego zapotrzebowania na ten asortyment, przy jego sezonowo ograniczonej dostępności z UE.
W listopadzie 2019 r. ożywienie popytu na masło, pomimo jego zwiększonej podaży, przyczyniło się do zwiększenia się cen tego produktu. Jednocześnie odnotowano dalszy spadek cen serów, gdyż ich podaż minimalnie przekroczyła popyt.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu