Według danych, w zeszłym roku Hiszpania wysłała 747 tysięcy ton owocowych soków wartych 612,3 mln euro.
Oznacza to zwyżkę o 10 procent pod względem ilości oraz 27 procentowy wzrost w przypadku wartości wysłanych towarów.
W ubiegłym roku najwięcej wyeksportowano soku z winogron, bo aż 220 tysięcy ton, a także soku pomarańczowego, którego wolumen wysyłkowy wyniósł 203 tysiące ton. Dosyć dużym zainteresowaniem cieszył się sok z jednego owocu, którego Hiszpanie wyeksportowali w ilości 94 tysięcy ton i mieszanek soków – 80 tysięcy ton. Soku grapefruitowego sprzedano w kontyngencie liczącym 78 tysięcy ton, a jabłkowego – 53 tysiące ton.
Niezmiennym od lat importerem soków z Hiszpanii jest Francja, a za nią Niemcy, Portugalia, Wielka Brytania oraz Włochy.
Natomiast Hiszpanie w największej ilości sprowadzają sok pomarańczowy, którego wolumen w minionym roku wyniósł 82 tysiące ton oraz sok ananasowy – 39 tysięcy ton. Soku jabłkowego zakupiono w kontyngencie 35 tysięcy ton, a mieszanek soków – 14 tysięcy ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: sxc.hu