Zakaz eksportu przetworów mlecznych do Rosji
W 2013 roku udział Rosji w globalnym imporcie artykułów mleczarskich sięgnął 5%, i tym samym staje się ona drugim światowym importerem przetworów mleczarskich. W ubiegłym roku Unia Europejska eksportowała do Rosji 56% serów i 20% masła. W ramach UE zakazem eksportu najbardziej dotknięta zostanie Holandia, Niemcy, Finlandia, Litwa oraz Polska. W 2013 roku UE wywiozła do Rosji ogółem 257,3 tys. ton serów, w tym Holandia – 61,4 tys. ton, Niemcy – 38,5 tys. ton, Finlandia – 35,0 tys. ton, Litwa – 36,6 tys. ton, Polska – 28,9 tys. ton. W przypadku masła, największym unijnym dostawcą do Rosji jest Finlandia – 16,9 tys. ton.
Udział Rosji w imporcie serów z Unii Europejskiej
Rosja w 2013 roku miała 33-procentowy udział w eksporcie serów z UE do krajów trzecich oraz 27–procentowy w odniesieniu do masła. Rola Rosji w ostatnich latach rosła jeśli chodzi o Polskę. W ubiegłym roku 14% sprzedanych serów za granicą trafiało do Rosji. Między styczniem a majem bieżącego roku poziom ten wzrósł do 14,5 %.
Złagodzenie spadkowej tendencji cen
Najbliższe 12 miesięcy będzie istotne dla unijnych mleczarni, związku z zamknięciem rynku rosyjskiego. Przyczyni się to do pogłębienia spadkowej tendencji cen, zauważonej od stycznia 2014 roku. Początkowo będzie to dotyczyło serów, później także pozostałych produktów mlecznych. Przewiduje się, że obniżki mogą w pewnym stopni być złagodzone dzięki poprawie sytuacji gospodarczej w UE i Stanach Zjednoczonych oraz powrotowi Chin do zakupów.
Wzrost cen żywności w Rosji
Na rynkach światowych spadkowi cen artykułów mlecznych będzie towarzyszył wzrost cen detalicznych żywności w Rosji. Zakazała ona importu z Ukrainy, co może przyczynić się do dużego ograniczenia podaży produktów mlecznych w tym kraju. Warto zaznaczyć, że import pokrywa około 10% rosyjskiego zapotrzebowania na nabiał. Wprawdzie Białoruś jako czołowy dostawca przetworów mlecznych na rynek rosyjski nadal może eksportować przetwory mleczne jak i Nowa Zelandia, jednak nie są one w stanie, w krótkim okresie, zastąpić dostaw z UE, szczególnie w przypadku serów.