Największy udział w strukturze wywozu serów i twarogów stanowią, cieszące się uznaniem zagranicznych importerów, sery dojrzewające majce udział rzędu 60–70%. W latach 2014–2019 z Polski wysyłano 45% wolumenu krajowej produkcji tego asortymentu. W 2019 r. pomimo ograniczonego światowego zapotrzebowania na sery, Polska uzyskała dodatnie saldo obrotów handlowych serami dojrzewającymi. Ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów wynika, że w 2019 r. producenci wyeksportowali 152 tys. ton serów dojrzewających uzyskując 528 mln EUR - 2,3 mld zł, a zatem odpowiednio o 7% i 3% mniej niż w 2018 r.
Sery dojrzewające dostarczane są głównie do UE w 2019 r. – 71% wolumenu – 108 tys. ton, w tym szczególnie do Czech - 15% i 23,5 tys. ton, Niemiec 10% i 15 tys. ton, na Słowację - 9% i 14 tys. ton, do Włoch - 8% i 12 tys. ton i na Węgry - 5% i 7 tys. ton. Poza Unią Europejską polskie sery dojrzewające znajdują nabywców: w Arabii Saudyjskiej i na Ukrainie - po 6% oraz odpowiednio 10 tys. ton i 9 tys. ton, w Iraku - 3% i 4,5 tys. ton oraz Izraelu, Egipcie i Libii - po 2% i po 3 tys. ton.
Zakup serów dojrzewających do Polski stanowi uzupełnienie podaży z produkcji krajowej. W 2019 r. do Polski sprowadzono 66 tys. ton tych serów za 262 mln EUR - 1,1 mld zł, a więc odpowiednio o 16% i 17% więcej niż rok wcześniej. Sery dojrzewające importowane były z krajów UE – zwłaszcza z Niemiec - 41% i 27 tys. ton, Niderlandów - 22% i 14,5 tys. ton, Danii - 8% i 5 tys. ton, Włoch - 6% i 4 tys. ton, Francji - 4% i 3 tys. to i Czech - 3% i 2 tys. ton.