Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Ramiona ORSI ogrodnicze CUT 030
2015-03-27 -
Miotacz gnojowicy w systemie DUPLEX
2011-05-25 -
JCB 520-50 S
2012-06-05 -
Kosiarka spalinowa Faworyt GYK46N139
2014-05-12
Handel zagraniczny produktami mleczarskimi w 2015 r.
Utrzymujący się od początku 2015 r. ograniczony światowy popyt na produkty mleczarskie szczególnie ze strony państw azjatyckich, a także nałożone przez Federację Rosyjską embargo na import produktów mleczarskich, mogą przyczynić się do wyhamowania tempa wzrostu globalnego wywozu – podaje Agencja Rynku Rolnego.
Handel produktami mleczarskimi
FAO przewiduje, że w 2015 r. obroty produktami mleczarskimi w ekwiwalencie mleka ukształtują się na poziomie 74 mln ton, a więc o 3% większym niż w 2014 r.
W Polsce, przy szacownej zwyżce towarowej produkcji mleka oraz stagnacji popytu, wywóz mleka i jego przetworów w 2015 r. prawdopodobnie będzie nieco większy niż rok wcześniej. Jednak ze względu na dużą podaż na rynkach zagranicznych oraz mniejsze niż przed rokiem ceny uzyskiwane w wysyłce, wartość eksportu może ulec spadkowi. Tym samym niskie ceny produktów mleczarskich w kraju będą wpływały ograniczająco na przywóz.
W okresie styczeń–maj 2015 r. kontyngent wywóz mleka i artykułów mleczarskich w przeliczeniu na mleko surowe wyniósł 1,2 mld litrów i był o 2% wyższy niż w tym samym okresie 2014 r. Jednak w wyniku znacznie mniejszych niż rok wcześniej cen transakcyjnych, wpływy uzyskane z wysyłki produktów mleczarskich zmalały o 18% do 702 mln EUR.
Import ukształtował się w granicy 574,5 mln litrów, a zatem był o 24% mniejszy niż przed rokiem. W wyniku czego, w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2015 r. saldo handlu zagranicznego produktami mleczarskimi wyniosło 635 mln litrów i było o 46% większe niż rok wcześniej.
W Unii Europejskiej od początku 2015 r. wysyłka odtłuszczonego mleka w proszku oraz masła jest wyższa niż w 2014 r. Ograniczeniu uległ z kolei eksport serów dojrzewających oraz pełnego mleka w proszku.