Eksport cukru z Polski
W pierwszych siedmiu miesiącach 2015 roku eksport cukru z Polski wyniósł 270,9 tys. ton, a jego wartość 117,6 mln euro. Oznacza to zniżkę odpowiednio o 8 i 18%. Przeciętna wartość eksportu zmniejszyła się o 11% do 434 euro/t, a więc do 1,8 zł/kg. Największym odbiorcą polskiego cukru w analizowanym czasie były kraje unijne, gdzie trafiło 2/3 dostaw.
Do UE cukier sprzedawano taniej o 17% do 465 euro/t - 1,93 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał droższy o 12% do 374 euro/t - 1,55 zł/kg. Głównymi importerami wśród krajów unijnych były Niemcy, Grecja, Litwa i Węgry, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban.
Import cukru spadł o ponad 40%
W pierwszych siedmiu miesiącach 2015 roku przywóz cukru do Polski zmalał o 44% do 88,2 tys. ton, a jego wartość o 55% do 38,5 mln €. Cukier bez rozróżnienia na cukier biały i surowy sprowadzano taniej o 20% do 437 €/t - 1,81 zł/kg.
Największymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 62% zaimportowanego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier przywożono tańszy o 24% do 400 €/t - 1,66 zł/kg, a od unijnych partnerów o 16% do 497 €/t - 2,06 zł/kg. Najwięcej cukru zakupiono z Czech, Danii, Francji i Niemiec oraz Mozambiku i Zimbabwe, a także z Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.
W pierwszych siedmiu miesiącach 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie zwiększyło się o 34% do 79,1 mln € i o 32% do 182,7 tys. ton. Większe saldo to głównie wynik załamania importu przy dość niedużym ograniczeniu wysyłki.