Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
SIRTAKI CS RZEPAK OZIMY ODMIANA MIESZAŃCOWA
2020-07-28 -
Silosy większe
2015-12-02 -
Przenośniki taśmowe - transport poziomy
2012-10-15 -
Dystrybutor Self Service MC
2012-05-17
Spadł handel zagraniczny polskim cukrem
W pierwszych 11 miesiącach 2015 roku eksport polskiego cukru zmniejszył się w relacji rocznej, jednocześnie jego import uległ głębokiej redukcji - podaje FAPA/FAMMU.
Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem
Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie i poprawiło się w ujęciu roku. Wywóz zmalał dynamiczniej wartościowo niż ilościowo, podobnie było w odniesieniu do importu. Należy to łączyć ze spadkiem cen. Warto zauważyć, że wyniki za pierwsze półrocze wykazywały mniejsze obniżki wysyłki w relacji rocznej, ale załamanie importu było wtedy głębsze – import nieco przyspieszył w drugiej połowie roku, a eksport wyhamował. W pierwszych 11 miesiącach 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem zwiększyło się o 15% do 114,8 mln € i o 14% do 268 tys. ton. Większe saldo to głównie efekt załamania importu przy dość niedużym ograniczeniu eksportu, a także niższej dynami spadku przeciętnej wartości wywozu niż przywozu.
Eksport cukru z Polski
W pierwszych 11 miesiącach 2015 roku wysyłka cukru z Polski wyniosła 386,7 tys. ton, a jej wartość 168,7 mln €. Oznacza to zniżkę o odpowiednio 10 i 18%. Średnia wartość wywozu zmniejszyła się o 8% do 436 €/t, a więc do 1,82 zł/kg.
Największym odbiorcą polskiego cukru w analizowanym czasie były kraje unijne, gdzie trafiło 66% dostaw. Do UE cukier sprzedawano taniej o 12% do 471 €/t -1,97 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał droższy o 9% do 367 €/t - 1,53 zł/kg. Głównymi importerami wśród krajów unijnych były Niemcy, Grecja, Litwa i Łotwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban.
Import cukru do Polski
W pierwszych 11 miesiącach 2015 roku przywóz cukru do Polski zmniejszył się o 39% do 118,7 tys. ton, a jego wartość o 49% do 53,9 mln €. Cukier kupowano taniej o 16% do 454 €/t - 1,9 zł/kg bez rozróżnienia na cukier biały i surowy. czołowymi dostawcami cukru do Polski były kraje unijne, skąd zakupiono 52% przywożonego cukru.
Pozostałą część zaimportowano z krajów trzecich. Z krajów trzecich cukier sprowadzono taniej o 22% do 417 €/t - 1,74 zł/kg, a od unijnych partnerów o 10% do 489 €/t - 2,04 zł/kg. Najwięcej cukru przywieziono z Czech, Francji, Szwecji i Niemiec oraz Mozambiku i Zimbabwe, a także z Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy, a wymienione kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.