Na początku 2014 r. odnotowano istotny wzrost eksportu OMP. W okresie styczeń–luty br. osiągnął on poziom 16 tys. ton i był o 68% większy niż w rok wcześniej. Jednocześnie utrzymujący się krajowy popyt na OMP wpływa stymulująco na przyrost jego importu. Do kraju sprowadzano 4 tys. ton tego proszku, a więc o 31% więcej niż w przed rokiem.
W 2014 r., przy rosnącym globalnym popycie na mleko w proszku, wywóz OMP może być wyższy od notowanego w 2013 r. Jednocześnie, przy możliwym dalszym wzroście krajowego zużycia, również import OMP może się nieznacznie zwiększyć.
Produkcja masła w Polsce, podobnie jak w UE, jest kierowana głównie na rynek wewnętrzny, a tylko niewielka jej część jest eksportowana. Przy w miarę stabilnej konsumpcji tego tłuszczu, w latach 2012-2013 wywóz masła utrzymywał się na poziomie około 30 tys. ton.
Wzrost cen tego tłuszczu na rynku światowym spowodował, że w 2013 r., pomimo mniejszego wolumenu eksportu, jego wartość wzrosła o 24% osiągając 109 mln EUR. Import masła do Polski, w porównaniu do krajowej produkcji, od lat jest niewielki i ma charakter uzupełniający. W 2013 r. ukształtował się on w granicy 10 tys. ton.
Dodatnie saldo handlu zagranicznego masłem było o 1,8 tys. ton niższe od notowanego w 2012 r. i wyniosło 19 tys. ton. Wartościowe saldo handlu zagranicznego masłem ukształtowało się na poziomie 67 mln EUR, a zatem to o 20% więcej niż w roku poprzednim. Największymi partnerami Polski nie tylko w eksporcie, ale i w imporcie masła, są kraje członkowskie UE.
W pierwszych dwóch miesiącach 2014 r. wysyłka tego tłuszczu była o 15% niższa niż przed rokiem i wyniosła 5,5 tys. ton. W tym czasie jego zakup ograniczono o 6% do 1,3 tys. ton. W całym 2014 r., przy szacowanym wzroście spożycia krajowego, eksport masła prawdopodobnie będzie zbliżony do notowanego w 2013 r. Na poziomie z 2013 r. prawdopodobnie utrzyma się również import tego tłuszczu.