Obniżył się także eksport serwatki o 12,2% oraz serów i twarogów o 2,1%. Wysyłka pozostałych przetworów wzrosła o 9-19%. Wpływy z wywozu wyniosły 1,39 mld EUR i były o 2,5% wyższe niż przed rokiem, w wyniku większych cen transakcyjnych mleka w proszku, serwatki, serów i twarogów oraz lodów.
Import w tym czasie zmalał o 4,8% do 1,11 mld l w ekwiwalencie mleka surowego, ale jego wartość zwiększyła się o 7,4% do 0,63 mld EUR, na czym zaważył wzrost cen importowych prawie wszystkich przetworów. W efekcie czego ilościowa nadwyżka eksportu nad importem przetworów mlecznych wzrosła o 1,2% do 1,59 mld l w ekwiwalencie surowca. Z kolei w efekcie większej dynamiki wzrostu wydatków na import niż wzrostu wpływów z eksportu wartość dodatniego salda obrotów zmalała o 1,2% do 0,76 mld EUR.