Jak poinformowaÅ‚ Bank BGÅ», w przeliczeniu na polskÄ… walutÄ™, eksport przetworów mleczarskich z Polski w ubiegÅ‚ym roku zwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ o blisko 10% i osiÄ…gnÄ…Å‚ poziom 2019,7 mln zÅ‚.
Duży wpÅ‚yw na wzrost wywozu artykuÅ‚ów mlecznych poza granice Polski miaÅ‚ eksport serów. W pierwszych czterech miesiÄ…cach bieżącego roku wzrósÅ‚ on o prawie 18% wobec analogicznego okresu roku ubiegÅ‚ego i uplasowaÅ‚ siÄ™ na poziomie 64,6 tys. ton. Z kolei wartość wywozu wykazywaÅ‚a jeszcze silniejszy wzrost, bo aż 20-procentowy do poziomu 205 mln euro.
Wysoki wolumen eksportu przetworów mleczarskich na rynek zagraniczny byÅ‚ spowodowany zwiÄ™kszeniem sprzedaży na rynek rosyjski – o 67% do 8,6 tys. ton. Rosja staÅ‚a siÄ™ tym samym najwiÄ™kszym odbiorcÄ… serów z Polski.
Na drugim miejscu pod wzglÄ™dem wzrostu wywozu artykuÅ‚ów mlecznych z Polski uplasowaÅ‚o siÄ™ masÅ‚o w Å‚Ä…cznej iloÅ›ci 13,1 tys. ton i wartoÅ›ci 44,4 mln euro (+20%), a nastÄ™pnie serwatka – 77,2 tys. ton (+18%).
Prognozy wskazujÄ… na dalszÄ… poprawÄ™ wyników eksportowych w kolejnych miesiÄ…cach.