Wywóz serwatki ukształtował się w granicy 60 tys. ton, a zatem to o 8% więcej niż przed rokiem. Przywóz tego produktu zmalał o 15%, do 15 tys. ton. Eksport mleka w proszku był dużo większy niż przed rokiem.
W pierwszym kwartale 2014 roku wywóz pełnego mleka w proszku, w odniesieniu do notowanego rok wcześniej, zwiększył się o 107% do 8 tys. ton, a odtłuszczonego mleka serwatki w proszku o 80% do 25 tys. ton. W tym samym okresie do kraju sprowadzono 5 tys. ton OMP, czyli o 5% mniej niż przed rokiem. Przywóz PMP wyniósł 3,5 tys. ton w stosunku do 1,4 tys. ton w pierwszym kwartale 2013 r.
Eksport jogurtów osiągnął granicę 12 tys. ton, tj. o 5% więcej niż rok wcześniej. Przywóz tego asortymentu zmalał o 1,5%, do 5 tys. ton.
Wywóz masła w pierwszym kwartale 2014 roku był o 9% mniejszy niż przed rokiem i ukształtował się na poziomie 8 tys. ton. W tym czasie do Polski zaimportowano 3 tys. ton tego tłuszczu, a zatem o 32% więcej niż przed rokiem.