Wzrost eksportu cukru z Polski w styczniu 2015 r.

W styczniu 2015 roku eksport polskiego cukru dość dynamicznie wzrósł, jednocześnie wyraźnie spadł jego import. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie i poprawiło się. Wywóz zwiększył się znacznie dynamiczniej ilościowo niż wartościowo, podobnie było w odniesieniu do zniżki importu. Należy to łączyć z malejącymi cenami – podaje FAPA/FAMMU.

Wzrost eksportu cukru z Polski w styczniu 2015 r.

Eksport cukru z Polski

W styczniu 2015 roku wysyłka cukru z Polski była w granicy 43,9 tys. ton, a jej wartość 19,2 mln €. Oznacza to wzrost w obrębie roku o odpowiednio 27 i 8%. Przeciętna wartość eksportu zmalała o 15% do 437 €/t, a więc do 1,87 zł/kg. Największym importerem polskiego cukru w analizowanym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 64% dostaw.

 

Do UE cukier sprzedawano średnio taniej o 25% do 480 €/t, co daje 2,06 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał przeciętnie drożej o 8% do 361 €/t - 1,54 zł/kg. Głównymi odbiorcami pośród państw Wspólnoty były Niemcy, Węgry, Litwa oraz Łotwa, a z krajów poza unijnych Izrael, Arabia Saudyjska, Rosja i Gruzja.

Import cukru do Polski

W styczniu 2015 roku przywóz cukru do Polski obniżył się o 11% do 6,8 tys. ton, a jego wartość o 22% do 3,8 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 559 €/t, a zatem taniej o 13% bez rozróżnienia na cukier biały i surowy, tj. po 2,39 zł/kg.

 

Największym dostawcą cukru do Polski były kraje unijne, skąd zakupiono 90% przywożonego cukru. Pozostała część pochodziła od partnerów z krajów trzecich po 714 €/t - 3,06 zł/kg, a zatem więcej o 11%, a od unijnych partnerów taniej o 16% do 541 €/t - 2,32 zł/kg.

 

Najwięcej cukru wwożono Niemiec i Danii oraz z Mauritiusa i Ukrainy. W ramach UE handel jest bezcłowy. Mauritius korzysta z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku, a Ukraina ma bezcłowy kontyngent importowy.

 

Jak wskazuje FAMMU/FAPA, wysokie ceny przywozu z krajów trzecich sugerują zakup wysokojakościowego cukru białego z certyfikatem typu bio/organic. W styczniu 2015 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie zwiększyło się o 19% do 15,4 mln € i o 37% do 37,1 tys. ton.



Tagi:
źródło: