Głównymi odbiorcami cukru na rynku wspólnotowym były Niemcy - 50 tys. ton, Słowacja - 18 tys. ton, Czechy - 14 tys. ton oraz Litwa i Grecja - p o 11 tys. ton. W eksporcie do krajów trzecich dominowały kraje Bliskiego Wschodu i państwa WNP. Pośród państw Bliskiego Wschodu krajowy cukier był wysyłany przede wszystkim do Izraela - 28 tys. ton oraz do Libanu - 11 tys. ton.
Wśród państw WNP największymi odbiorcami był Kazachstan - 21 tys. ton oraz Rosja - 12 tys. ton. Przeciętna cena eksportowa cukru w okresie pięciu miesięcy roku 2013/2014 była o 48 USD/t mniejsza niż w porównywalnym czasie poprzedniego roku gospodarczego i wyniosła 563 USD/t. Import cukru do Polski w okresie od października 2013 r. do marca 2014 r wyniósł 109 tys. ton, a wart był 64 mln EUR i był o 88% wyższy niż przed rokiem.
Do wzrostu importu przyczynił się zwiększony o 58 tys. ton przywóz cukru w marcu br., co wynikało z realizacji pozwoleń na preferencyjny import cukru. W sezonie 2013/2014 w ramach handlu unijnego cukier sprowadzany był do Polski głównie z Niemiec - 18 tys. ton i Francji - 16 tys. ton.
Spośród krajów trzecich duże ilości cukru sprowadzono z Sudanu - 27 tys. ton z oraz Zimbabwe - 25 tys. ton. Dane Agencji Rynku Rolnego wskazują, że przedmiotem zakupu cukru z krajów trzecich był przede wszystkim cukier surowy do rafinacji.
W sezonie 2013/2014 na koniec marca 2014 r. saldo wymiany handlowej cukrem było dodatnie i wyniosło 133 tys. ton, a zatem było warte 71 mln EUR.