Eksport cukru z Polski
W czasie styczeń-luty 2016 roku wywóz cukru z Polski wyniósł 47,7 tys. ton, a jego wartość 22,3 mln €. Oznacza to zniżkę w skali roku o 34,4 i 27,9%. Wartość eksportu zwiększyła się o 9,8% do 467 €/t - 2,05 zł/kg.
Największym importerem polskiego cukru w analizowanym czasie były kraje unijne, gdzie trafiło 74% eksportu. Do UE cukier sprzedawano drożej o 10,5% do 501 €/t - 2,2 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał tańszy o 0,2% do 371 €/t - 1,63 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów pozaunijnych Kazachstan, Syria, Izrael i Egipt.
Import cukru do Polski
W okresie styczeń-luty 2016 roku import cukru do Polski wzrósł bardzo dynamicznie i był aż o 3,7 razu wyższy, tym samym wynosząc 43,7 tys. ton, a jego wartość była ponad trzykrotnie większa, wzrastając do 18,6 mln €.
Cukier sprowadzano w cenie mniejszej 15,9% po 427 €/t, ale bez rozróżnienia na cukier biały i surowy, a więc po 1,88 zł/kg. Największymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd sprowadzano 64% importowanego cukru. Pozostałą część zakupiono z UE. Z krajów trzecich cukier przywieziono taniej o 38% do 399 €/t - 1,75 zł/kg, a od unijnych partnerów o 3,2% do 474 €/t - 2,08 zł/kg.
Najwięcej cukru zaimportowano z Niemiec, Szwecji i Czech oraz Danii, a spoza UE z Zimbabwe, Ukrainy i Mauritiusa. W obrębie UE handel jest bezcłowy. Wymienione kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru, przy czym Ukraina ma wolumen ilościowy.
W okresie styczeń-luty 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem bardzo dynamicznie zmalało o 85,4% do 3,7 mln € i o 93,3% do 4,1 tys. ton. Mniejsze saldo to głównie wynik spadającego eksportu i rosnącego importu.