W sezonie 2017/2018 kraje UE zaimportowały blisko 1,3 mln ton cukru, a więc o 56% mniej niż w sezonie 2016/2017.
Najwięcej cukru – 42% całego wolumenu przywieziono z krajów objętych porozumieniami EPA7 i EBA8, przy czym w porównaniu z rokiem 2016/2017 przywóz został zmniejszony o 58% z 1 324 tys. ton do 556 tys. ton. Największym unijnym odbiorcą tego cukru była Wielka Brytania – 53%, Hiszpania –15%, Włochy – 11%.
Relatywnie spore ilości cukru przywożono na teren UE również z państw Afryki Południowej – 19%, Ameryki Centralnej wraz z Kolumbią i Peru – 19% oraz z Brazylii – 6%.
Unijny eksport cukru w sezonie 2017/2018 wyniósł ponad 3,2 mln ton i był o 2,5-razy wyższy niż w tym samym czasie rok wcześniej. Największym importerem cukru z UE był Egipt – 16% kontyngentu, Izrael – 11%. Duże ilości cukru trafiły też do Syrii – 7%, Sri Lanki – 6%, Turcji 5%, Libanu – 4% oraz Mauretanii – 4%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/AN