Najwięcej cukru przywieziono z krajów objętych porozumieniami EPA5 i EBA6, tj. 1,02 mln ton, Brazylii - 146 tys. ton, krajów bałkańskich – 91 tys. ton, a także z państw Ameryki Łacińskiej, Kolumbii i Peru - 219 tys. ton i z państw Afryki Południowej - 164 tys. ton.
Według KOWR, w sezonie 2018/2019 z UE wysłano 1,61 mln ton cukru w odniesieniu do 3,353 mln ton w sezonie poprzednim, co wynikało ze sporo niższej podaży surowca z produkcji unijnej. Najwięcej cukru dostarczano do Izraela - 322 tys. ton i Egiptu - 258 tys. ton. Istotnym odbiorcą była także Norwegia – 80 tys. ton oraz Szwajcaria, Ghana, Gruzja i Albania – po 64 tys. ton.
Od początku bieżącego sezonu, czyli od 1 października do 16 grudnia 2019 r. unijny eksport cukru był relatywnie nieznaczny i wyniósł 232 tys. ton w porównaniu do 631 tys. ton w tym samym okresie sezonu minionego.