W okresie styczeń-lipiec 2017 r. wywóz cukru wyniósł 345,6 tys. ton, w tym do UE 212,4 tys. ton.
Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy - 88 tys. ton, Włochy - 23 tys. ton, Litwa - 15 tys. ton, Belgia i Czechy - po 13 tys. ton. W krajach UE eksporterzy uzyskiwali cenę 534 EUR/t. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela - 34 tys. ton oraz do Gruzji - 16 tys. ton i Rosji - 14 tys. ton.
Jak podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, cena eksportowa na rynkach państw trzecich wyniosła 438 EUR/t. Import wyniósł 103,3 tys. ton cukru, w tym 62 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich największymi partnerami handlowymi były Litwa i Niemcy - po 17 tys. ton, Wielka Brytania - 11 tys. ton oraz Czechy - 7 tys. ton.
Cena importowa z UE wyniosła 556 EUR/t. Cukier do rafinacji sprowadzano tylko w maju z Laosu - 28 tys. ton po 580 EUR/t, a zdecydowała o tym długa kampania cukrownicza 2016/2017.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 10(320) foto:
sxc.hu