Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowy Kverneland TLG
2015-01-15 -
Opryskiwacz Tùrbine
2020-08-05 -
Mulczery profesjonalne ORSI Eagle Plus
2015-03-12 -
Dystrybutor Cube 56
2012-10-09 -
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
Gaz w butlach
2015-09-29 -
Hak kulowy do Traktorka, Minitraktorka
2011-12-22
GUS: Ceny żywności wzrosły o 0,7%
Letnia susza mimo obaw nieznacznie daje się we znaki naszym portfelom. Według Głównego Urzędu Statystycznego we wrześniu 2015 r. ogólny wzrost cen żywności wyniósł 0,7%, to niewiele.
Są jednak grupy produktów, za które musimy płacić dużo więcej niż do niedawna. Najbardziej w skali miesiąc do miesiąca wzrosły ceny warzyw (6,6%), cukru (4,2%), a także olei i tłuszczów (0,6%). Droższe są też mąka (0,2%) oraz ryby i owoce morza (0,1%).
Jak podkreśla w wywiadzie dla serwisu infoWire.pl Paweł Kowalski, ekonomista Banku Pekao SA: „Całościowy wzrost cen żywności – o 0,7% – jest stosunkowo niewielki. Hamująco oddziałał na niego sezonowy spadek cen owoców, mięsa i mleka. Jednak jeśli spojrzymy na dynamikę cen rok do roku, to w porównaniu z rokiem 2014 wartość niektórych produktów wzrosła o kilkadziesiąt czy kilkaset procent. Ale gdy już zestawimy obecne ceny z tymi z roku 2013, okaże się, że są one do siebie zbliżone”.