Kategorie
Zobacz również tu
-
Nadzór IJHARS nad rynkiem chmielu
2025-01-24 -
Ceny serów w Polsce (12.01.2025)
2025-01-24
Poznaj produkty
-
Wał do zagęszczania gleby PARTNER II
2014-04-09 -
Paszociągi łańcuchowo – krążkowe
2013-08-19 -
Opryskiwacz Starter HBM
2020-08-05 -
Przenośniki łańcuchowe Kongskilde KCA
2013-05-20 -
Przyczepa rolnicza typ OPTI line 8
2014-10-15
GUS: Ceny żywności wzrosły o 0,7%
Letnia susza mimo obaw nieznacznie daje się we znaki naszym portfelom. Według Głównego Urzędu Statystycznego we wrześniu 2015 r. ogólny wzrost cen żywności wyniósł 0,7%, to niewiele.
Są jednak grupy produktów, za które musimy płacić dużo więcej niż do niedawna. Najbardziej w skali miesiąc do miesiąca wzrosły ceny warzyw (6,6%), cukru (4,2%), a także olei i tłuszczów (0,6%). Droższe są też mąka (0,2%) oraz ryby i owoce morza (0,1%).
Jak podkreśla w wywiadzie dla serwisu infoWire.pl Paweł Kowalski, ekonomista Banku Pekao SA: „Całościowy wzrost cen żywności – o 0,7% – jest stosunkowo niewielki. Hamująco oddziałał na niego sezonowy spadek cen owoców, mięsa i mleka. Jednak jeśli spojrzymy na dynamikę cen rok do roku, to w porównaniu z rokiem 2014 wartość niektórych produktów wzrosła o kilkadziesiąt czy kilkaset procent. Ale gdy już zestawimy obecne ceny z tymi z roku 2013, okaże się, że są one do siebie zbliżone”.