Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Przyczepy Metaltech
2020-06-30 -
Siewnik Poplonów 100 litrów APV ~PROMOCJA~
2011-11-15 -
Ładowarka kołowa GiANT V452T
2013-03-15 -
Opryskiwacz ciągany Kronos 2500-24
2019-07-05 -
Szklarnia "Dacznaja-Trioszka" 4m
2016-03-12 -
Mulczery ORSI VM 140/230
2015-02-04
W nadchodzącej dekadzie globalna produkcja mleka wzrośnie o ponad 20%
Z prognoz przedstawionych w raporcie OECD-FAO wynika, że do 2025 r. wolumen wytwarzanego mleka na świecie zwiększyć się ma o 23% (177 mln t) w porównaniu do średniej w latach 2013-2015. Jednak średnioroczne tempo wzrostu ma być niższe niż w poprzedniej dekadzie (2%) i ukształtuje się na poziomie 1,8%.
Produkcja mleka na świecie
Jak podaje Bank BGŻ BNP Paribas, przewiduje się, że za znaczną część wzrostu produkcji (73%) odpowiedzialne będą kraje rozwijające się, w szczególności kraje azjatyckie, takie jak Indie i Pakistan. Uwzględniając zmiany w produkcji głównych produktów mleczarskich (masło, sery, mleko w proszku), w sakli świata zwiększać się będzie ona w tempie zbliżonym do wzrostu produkcji mleka.
Wzrost produkcji napędzany będzie zwiększającym się spożyciem mleka i produktów mlecznych na świecie, co będzie widoczne głównie w krajach Azji i Bliskiego Wschodu. W perspektywie średniookresowej konsumpcja w krajach rozwijających się będzie wzrastać systematycznie szczególnie ze względu na rosnące dochody ludności oraz niższe ceny produktów mlecznych w relacji do 2013 r. Roczne tempo zwyżki, w rozpatrywanym przez OECD i FAO dziesięcioletnim okresie (2016-2025), wynieść ma między 0,8% a 1,7%, z czego najniższy wzrost odnotuje się w przypadku serów, a najwyższy dla świeżych produktów mlecznych. Natomiast roczne tempo wzrostu spożycia per capita w krajach rozwiniętych będzie znacznie niższe i wyniesie od 0,5% (świeże produkty mleczne) do 1,1% (odtłuszczone mleko w proszku).
Eksperci w przedstawionym raporcie prognozują, że w ciągu najbliższej dekady zwiększać się może również eksport produktów mleczarskich. W przypadku masła, serów, odtłuszczonego mleka w proszku, a także serwatki zwiększać się będzie w tempie przekraczającym 2% rocznie, kiedy to w przypadku pełnego mleka w proszku w tempie 1,8%. Wpływ na zmiany w strukturze światowej sprzedaży mogą mieć zmiany na rynkach walutowych. Ze względu na wyższą konkurencyjność cenową (osłabienie się walut krajowych) większego znaczenia w eksporcie mogą nabierać takie kraje jak: Argentyna, Australia czy Nowa Zelandia. Z drugiej strony, również na niskie ceny produktów mleczarskich na początku analizowanej dekady (2016-2025) szacuje się, że wywóz będzie wciąż skoncentrowany wśród krajów, które obecnie odgrywają kluczową rolę w globalnym eksporcie produktów mleczarskich.
Zwiększanie produkcji w krajach rozwijających się, wynikać będzie głównie z potrzeby zaopatrzenia rynków wewnętrznych i nie będzie znacząco wpływać na globalny eksport. Warto podkreślić, że projekcja OECD-FAO opiera się na pewnych założeniach. Światowy rynek mleka znajduje się pod wpływem wielu czynników między innymi zmiany warunków pogodowych, zmian politycznych, czy też zmian popytu wśród głównych krajów importowych. Rozwój rynku mleka w najbliższej dekadzie uzależniony będzie od popytu importowego w Chinach, jak również od szybkości reakcji producentów na obecnie niskie ceny mleka.