Zgodnie z dekretem, embargo na poszczególne rodzaje produkcji rolnej, surowce i artykuły spożywcze zaczęło obowiązywać z dniem 7 sierpnia 2014 roku. Dotyczy wszystkich państw, które podjęły decyzję o wprowadzeniu sankcji gospodarczych dla Rosjan, a więc: Stanów Zjednoczonych, Australii, Kanady, Norwegii i krajów Wspólnoty.
Wśród towarów objętych restrykcjami znalazły się owoce, warzywa, mięsa, ryby, mleko, nabiał, a w szczególności:
-
wołowina świeża, schłodzona i mrożona
-
wieprzowina świeża, schłodzona i mrożona
-
mięso drobiu świeżego, schłodzonego i mrożonego
-
ryby i skorupiaki
-
mleko i wyroby mleczne
-
świeże warzywa, w tym: ziemniaki, pomidory, warzywa cebulowe (czosnek i cebula), warzywa kapustne, sałaty i endywia, warzywa korzeniowe, ogórki, warzywa strączkowe
-
świeże owoce i orzechy, w tym: banany, owoce pestkowe, cytrusy, winogrona, arbuzy i melony, jabłka i gruszki, ananasy, awokado, figi i owoce miękkie
-
przetwory owocowo-warzywne, w tym: mrożonki owocowe i warzywne, owoce suszone, warzywa zakonserwowane tymczasowo, warzywa suszone oraz warzywa strączkowe suszone
-
kiełbasy i wyroby mięsne oraz półprodukty do ich produkcji
-
artykuły i wyroby mięsne na bazie tłuszczów roślinnych, np. margaryna.
Warto zaznaczyć, że obostrzenia nie dotyczą alkoholi i żywności dla dzieci.
Z danych zebranych przez FAMMU/FAPA wynika, że w ubiegłym roku Polska wyeksportowała łącznie 1495,4 tys. ton produktów rolno-spożywczych do Rosji, przy czym najwięcej wywieziono świeżych owoców i warzyw, po odpowiednio 740,7 tys. ton i 201,5 tys. ton. Do Rosji trafiły także spore ilości przetworów warzywnych – 182,0 tys, ton oraz przetworów owocowych – 60,2 tys. ton i mięsa czerwonego – 52,7 tys. ton.
W ubiegłym roku Rosja zwiększyła także wartość polskiego importu rolno-spożywczego o 19% do 1,25 mld euro, stając się dzięki temu trzecim odbiorcą towarów rolno-spożywczych z Polski łącznie.