Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Podwozie ramowe
2016-05-11 -
Sprzęg do pras
2013-06-19 -
JOHN DEERE szyba tylna do kabiny LX 042117
2011-12-13 -
Ciągnik KUBOTA M110GX 115 KM
2013-08-18 -
Rozrzutnik obornika N-255/5 10 ton Igamet
2016-05-13
Mięso, pieczywo, wyroby czekoladowe i pszenica generowały największe przychody z eksportu 2015 r.
W strukturze towarowej polskiego eksportu rolno-spożywczego sukcesywnie wzrasta udział zbóż, tj. ziarna i przetworów, mięsa drobiowego oraz wyrobów cukierniczych, a spada owoców i warzyw. W porównaniu z rokiem poprzednim w 2015 r. zwiększył się również udział używek, z kolei znacząco zmalał udział produktów mleczarskich.
Eksport żywności z Polski
Jak podaje Agencja Rynku Rolnego, produktami, które generują największy przychód z wywozu, są: mięso i podroby z drobiu - 1 638 mln EUR, wyroby czekoladowe - 1 322 mln EUR, mięso wołowe - 1 202 mln EUR, pieczywo - 1 107 mln EUR, przetwory mięsne - 894 mln EUR, pszenica - 773 mln EUR, mięso wieprzowe - 697 mln EUR, ryby suszone, solone, wędzone - 647 mln EUR, sery i twarogi - 593 mln EUR, soki owocowe - 482 mln EUR i kawa - 470 mln EUR oraz papierosy - 1 944 mln EUR.
W 2015 r. całkowita wartość tych produktów stanowiła 50% wartości wywozu towarów rolno-spożywczych. W ostatnich pięciu latach wartość wysyłki tych produktów wykazywała zwyżkę. Wyjątkiem były sery i twarogi, mięso wieprzowe oraz soki owocowe, których wartość eksportu w obrębie dwóch ostatnich lat uległa spadkowi.