Sytuacja podażowo-popytowa i cenowa na rynku wieprzowiny
2024-12-17
W pierwszej połowie 2016 r. eksport serów z Unii Europejskiej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem zwiększył się o 14% do 392,2 tys. ton – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.
Warto podkreślić, że wolumen ten był o 2,5% większy niż w pierwszej połowie 2014 r., czyli w okresie kiedy jeszcze nie obowiązywało rosyjskie embargo.
Zwiększyła się głównie sprzedaż serów na rynek azjatycki. W pierwszym półroczu br. eksport serów z UE do Arabii Saudyjskiej wzrósł o 35% (r/r) do 24,0 tys. t, natomiast do Korei Południowej o 29% do 22,7 tys. t. Z kolei sprzedaż do Libanu zwiększyła się o 23% do 9,3 tys. t, a do Japonii o 11% do 36,8 tys. t.