Według danych Komisji Europejskiej, eksport serów do krajów trzecich zwiększył się w 2012 roku o 13,6% i osiągnął 776,4 tys. ton. Ten pozytywny trend utrzymał się na początku bieżącego roku i po 4 miesiącach ze Wspólnoty
wysłano do krajów trzecich ponad 256,6 tys. ton serów, tj. o ponad 11,1% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku - informuje FAMMU/FAPA.
Na ten bardzo dobry wynik największy wpływ miała znaczna zwyżka eksportu serów z wiodących pod tym względem państw UE. W ciągu pierwszych czterech miesięcy bieżącego roku względem analogicznego okresu 2012 r. odnotowano:
- 19,1% wzrost wywozu z Niemiec,
- 15,5% zwyżkę eksportu z Francji,
- dostawy z Włoch wzrosły o 5,5% a z Danii aż o 24,2%.
Ponadprzeciętna była dynamika wzrostu wywozu serów z Polski (+40,1%), która stała się piątym największych eksporterem serów z UE.
Wśród największych unijnych eksporterów serów tylko Holandia odnotowała w badanym okresie bieżącego roku zniżkę w wywozie tych produktów mleczarskich (-19,1%).
Import serów do Unii jest niemal dziesięciokrotnie mniejszy niż eksport. Po 4 miesiącach br. był on mniejszy o 4,8% niż w analogicznym okresie ubiegłego roku i osiągnął poziom 25,9 tys. ton. Standardowo sery sprowadzano głównie do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoch, mniejsze ilości do Francji i Austrii, a także do Belgii.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie KE, Eurostat foto:
sxc.hu