Duży wzrost eksportu masła, mleka i sera z UE

Według KE, w pierwszych jedenastu miesiącach 2016 r. eksport mleka płynnego z UE zwiększył się o 28% (r/r) do ponad miliona t, a masła o 26% do 154 tys. t. Wzrosła sprzedaż zagraniczna serów - o 13% do 737 tys. t. Zmniejszył się natomiast eksport proszków mlecznych - odtłuczonego o 17% do 521 tys. t, a pełnego o 3% do 355 tys. t.

Duży wzrost eksportu masła, mleka i sera z UE

Eksport produktów mleczarskich z UE

Jak zauważa Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, w pięciu miesiącach drugiej połowy 2016 r. dynamika wzrostu tych produktów była słabsza, a głębokość spadków większa, niż to miało miejsce w pierwszym półroczu 2016 r. Od lipca do listopada 2016 r. w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, eksport mleka płynnego wzrósł o 11,6% (w I połowie 2016 r. dynamika wzrostu wyniosła 44%). Sprzedaż masła zwiększyła się o 13,4% (36%), serów o 11% (14%). Eksport OMP zmniejszył się o 22% (wobec spadku o 14% w I p. 2016 r.), a PMP spadł o 10,6%, podczas gdy w I p. 2016 r. sprzedano o 3% (r/r) więcej tych produktów.
 
Oceniając strukturę wartości sprzedaży produktów mleczarskich na rynki zagraniczne UE należy zauważyć, że stopień koncentracji jest stosunkowo nieduży. Udział czterech największych pod względem wartości krajów, w pierwszych trzech kw. 2016 r. wyniósł bowiem niecałe 30%.


Tagi:
źródło: