W styczniu 2018 r. eksportowano z Polski cukru w ilości 72,5 tys. t z uwagi na dużą produkcję w kampanii 2017/2018.
Na rynku UE sprzedano 30 tys. t po 415 EUR/t. Na unijnym rynku głównymi importerami była Rumunia z 13,4 tys. t i Niemcy z 10,9 tys. t.
Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Sri Lanki - 8,4 tys. t, Izraela - 7 tys. t oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich - 4,0 tys. t. Duża podaż i niskie ceny są barierą dla przywozu, który w styczniu wyniósł 8,9 tys. t, w tym z UE 8,1 tys. t. Cena importowa wyniosła 560 EUR/t, w tym z UE 540 EUR/t. Największe ilości cukru zakupiono z Niemiec - 3,1 tys. t, Litwy - 1,6 tys. t i Czech - 1 tys. t.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 4(326) foto:
pixabay.com