Dynamika wzrostu cen OMP w Polsce mniejsza niż w UE

Podczas gdy ceny masła i serów w Polsce są obecnie o ponad 30 proc. większe od notowanych przed rokiem, to ceny odtłuczonego mleka w proszku (OMP) wzrosły w znacznie mniejszym stopniu.

Dynamika wzrostu cen OMP w Polsce mniejsza niż w UE

Rynek OMP w Polsce

Jak wynika z danych Monitoringu Cen prowadzonego przez MRiRW, w pierwszych dwóch tygodniach października 2016 r., średnia cena zbytu netto OMP wyniosła 774,08 zł/100 kg i była wyższa o 2,5 proc. niż we wrześniu br. oraz o 5,9 proc. niż w analogicznym okresie 2015 r.
 
Zdaniem analityków BGŻ BNP Paribas, mimo mniejszego eksportu OMP z UE, jego produkcja we Wspólnocie w okresie I-VII 2016 r. była o 11,3 proc. (r/r) większa i wyniosła 1,02 mld t, z czego 9,4 proc. stanowiła produkcja w Polsce.
 
Większa produkcja, przy mniejszym eksporcie na rynki zewnętrzne oraz utrzymywanie się cen OMP na poziomie niższym od ceny interwencyjnej, spowodowały, że na koniec sierpnia 2016 r. poziom zapasów interwencyjnych OMP w UE wyniósł 352 tys. t podczas gdy na koniec grudnia 2015 r. wynosił 29 tys. t.
 
Jeżeli do zapasów interwencyjnych dodamy poziom zapasów w ramach prywatnego przechowywania (65 tys. t) to okazuje się, że na koniec sierpnia br. poziom zapasów OMP wyniósł 417 tys. t czyli 27,6 proc. produkcji w 2015 r.
 
W Polsce, która w 2015 r. wyeksportowała 68 proc. rocznej produkcji mleka w proszku, wg danych MF (za MRiRW) w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. sprzedaż zagraniczna zmniejszyła się aż o 27 proc. do 75,6 tys. t, co mogłoby w pewnym stopniu tłumaczyć mniejszą roczną dynamikę wzrostu OMP w Polsce w porównaniu z UE.
 
Należy też zauważyć, że podobnie jak w UE, produkcja proszków mlecznych w br. w Polsce była większa niż przed rokiem - w okresie I-VIII o 4,6 proc. , a poziom zapasów między grudniem 2015 r. a sierpniem 2016 r. zwiększył się z 3,2 do 37,6 tys. t.


Tagi:
źródło: