Dynamiczny wzrost importu cukru do Rosji

Rosyjski urząd celny podał, że w okresie styczeń-lipiec 2014 roku import cukru surowego wyniósł 502,3 tys. ton i był o 35% większy od dostaw w tym samym czasie 2013 roku – podaje FAPA/FAMMU.

Dynamiczny wzrost importu cukru do Rosji

Import cukru

Wartość zaimportowanego cukru zwiększyła się mniej dynamicznie, a więc o 18% do 214,1 mln USD. Średnia wartość celna cukru surowego była o 12% mniejsza w ujęciu rocznym i wyniosła 426 USD/t.
 
Import cukru białego wzrósł za to ponad 3,5 raza do 187,4 tys. ton, a jego wartość była wyższa pięciokrotnie - 123,8 mln USD. Przeciętna wartość celna cukru białego zwiększyła się o 10% do 670 USD/t.
 
Jak wynika z polskich danych, w pierwszej połowie 2014 roku wysyłka cukru z Polski do Rosji wyniosła 11,8 tys. ton co daje wzrost o 4% w skali roku, której wartość oceniono na 4,1 mln EUR, tj spadek o 10%. Cukier surowy był sprowadzany wyłącznie z państw nienależących do Wspólnoty Państw Niepodległych.
 
W analizowanym okresie 63% zakupów cukru stanowił cukier surowy. Rok wcześniej jego udział był większy o 25 pp. Niemniej jednak, struktura importu cukru białego w omawianym czasie, gdzie 84% zakupów pochodziło z krajów WNP, a w poprzednich latach ich udział był zdecydowanie niższy, to w okresie styczeń-lipiec 2013 roku wyniósł 34%.
 
Cukier z krajów WNP kupowano po średnio 26% drożej niż od innych partnerów handlowych, a więc po 693 USD/t w stosunku do 550 USD/t. Mimo tej niekorzystnej różnicy w cenie Rosjanie sprowadzali jednak cukier właśnie z WNP.


Tagi:
źródło: