Import cukru do Rosji wzrósł o ponad 30%

Rosyjski urząd celny podał, że w pierwszych 10 miesiącach 2014 roku import cukru surowego wyniósł 556,6 tys. ton i był o 33% większy od dostaw w analogicznym czasie 2013 roku – podaje FAPA/FAMMU.

Import cukru do Rosji wzrósł o ponad 30%

Import cukru do Rosji

Wartość zakupionego cukru zwiększyła się mniej dynamicznie, a więc o 16% do 236,3 mln USD. Przeciętna wartość celna cukru surowego była o 13% mniejsza w ujęciu rocznym i wyniosła 425 USD/t. Niemniej jednak w samym październiku sprowadzono bardzo nieznaczne ilości tego surowca.
 
Import cukru białego był wyższy o 400% do 238,6 tys. ton, a jego wartość wzrosła troszkę bardziej dynamicznie do 152,9 mln 
USD. Średnia wartość celna cukru białego zwiększyła się o 7% do 641 USD/t. Jak wynika z polskich danych, w pierwszych 10 miesiącach 2014 roku wywóz cukru z Polski do Rosji wyniósł 13,1 tys. ton, czyli był niższy o 27%, a jego wartość wyniosła 4,6 mln EUR, tj. spadek o 36%.
 
Rosjanie przywieźli cukier surowy tylko z krajów nienależących do Wspólnoty Państw Niepodległych. W analizowanym okresie 61% zakupów cukru stanowił cukier surowy. Rok wcześniej jego udział był wyższy o 24 pp.

W przypadku importu cukru białego w omawianym czasie, blisko 82% zakupów pochodziło z krajów WNP, gdzie we wcześniejszych latach ich udział był zdecydowanie niższy i w okresie styczeń-październik 2013 roku wyniósł 27%. Cukier z krajów WNP sprowadzano średnio po cenie wyższej o 22%, czyli po 662 wobec 554 USD/t. 



Tagi:
źródło: