Najsilniejsze zniżki zaobserwowano w przypadku pełnotłustego mleka w proszku i laktozy, podczas gdy ceny odtłuszczonego mleka w proszku i maślanki w proszku odnotowały wzrosty.
Cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była mniejsza o 5,3% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,46 tys. USD/t o 31,3% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu. Zdaniem FAMMU/FAPA, ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 1,5% drożej niż na poprzednim przetargu, osiągnęły poziom 2,66 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na luty 2017 r. płacono nawet o ponad 5,8% więcej niż przed dwoma tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono o 90 USD więcej niż przed miesiącem.
W tym samym czasie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 7,7% mniejszą względem poprzedniej aukcji, 3,29 tys. USD/t, a za kontrakty na luty 2017 roku płacono nawet o 9,6% mniej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było dalej sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, różnica ta zmalała do 634 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 1,8% zwyżkę cen sera cheddar. Jego cena wzrosła do 3,89 tys. USD/t.
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 17 stycznia 2016 r.