Dynamiczny spadek cen PMP na aukcji Fonterry

Na otwartej po raz 179 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po odnotowanej przed dwoma tygodniami stabilizacji średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, nastąpił jej dynamiczny spadek.

Dynamiczny spadek cen PMP na aukcji Fonterry
Najsilniejsze zniżki zaobserwowano w przypadku pełnotłustego mleka w proszku i laktozy, podczas gdy ceny odtłuszczonego mleka w proszku i maślanki w proszku odnotowały wzrosty.
 
Cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była mniejsza o 5,3% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,46 tys. USD/t o 31,3% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu. Zdaniem FAMMU/FAPA, ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 1,5% drożej niż na poprzednim przetargu, osiągnęły poziom 2,66 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na luty 2017 r. płacono nawet o ponad 5,8% więcej niż przed dwoma tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono o 90 USD więcej niż przed miesiącem.
 
W tym samym czasie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 7,7% mniejszą względem poprzedniej aukcji, 3,29 tys. USD/t, a za kontrakty na luty 2017 roku płacono nawet o 9,6% mniej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było dalej sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, różnica ta zmalała do 634 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 1,8% zwyżkę cen sera cheddar. Jego cena wzrosła do 3,89 tys. USD/t.
 
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 17 stycznia 2016 r.


Tagi:
źródło: