Druga transza pozakwotowej produkcji cukru i izoglukozy w UE

W dzienniku urzędowym opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 281/2013 w sprawie wprowadzenia na rynek w sezonie 2012/13 (październik/wrzesień) pozakwotowej produkcji cukru i izoglukozy.

Druga transza pozakwotowej produkcji cukru i izoglukozy w UE
W związku z tym, Komisja Europejska zdecydowała się wprowadzić 150 tys. ton cukru i 8 tys. ton izoglukozy z produkcji pozakwotowej. Opłata za wprowadzenie została ustalona na 172 EUR/t. Do 31 października 2013 roku należy dostarczyć dokumenty potwierdzające sprzedaż na rynku ilości z wniosku. W przypadku niedopełnienia będzie zastosowana kara w wysokości 328 EUR/t.
 
W sezonie 2012/13 KE już raz zdecydowała się wprowadzić pozakwotową produkcją w takiej samej ilości jak obecnie, ale opłata była wyższa i wynosiła 224 EUR/t. Pierwsza transza (KE deklarowała wprowadzenie około 600 tys. ton pozakwotowego cukru) cieszyła się ogromnym powodzeniem i tylko 11% wnioskowanej ilości dostało akceptację.
 
Bardzo wyraźne obniżenie opłaty – o 23% - może być efektem nie tylko dużej podaży (w sezonie 2012/13 produkcja pozakwotowa wyniesie prawie 5,3 mln ton!), ale także ciągle bardzo wysokich cen cukru w UE, które w styczniu 2013 roku wynosiły średnio aż 738 EUR/t i były najwyższe od sześciu i pół roku (od momentu ich monitorowania przez KE). Wolumen jest jednak ciągle niewielki i trudno oczekiwać, żeby taka dodatkowa ilość cukru mogła znacząco zmienić obraz rynku.
 
W sezonie 2010/11 wprowadzono 500 tys. ton cukru i 26 tys. ton izoglukozy bez opłat. Natomiast w sezonie 2011/12 wprowadzenie odbyło się w dwóch transzach: w pierwszej było to 400 tys. ton cukru i 21 tys. ton izoglukozy przy opłacie 85 EUR/t, w drugiej 250 tys. ton cukru i 13 tys. ton izoglukozy przy opłacie 211 EUR/t. Na razie w sezonie 2012/13 wprowadzono w sumie 300 tys. ton cukru i 16 tys. ton izoglukozy w dwóch różnych ilościowo transzach – przy pierwszym wprowadzeniu opłata wynosiła 224 €/t, przy drugim 172 €/t – podaje FAPA/FAMMU.


Tagi:
źródło: