FAO: Dodatni bilans na rynku cukru piąty rok z rzędu

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że w sezonie 2014/2015 światowa produkcja cukru zwiększy się w relacji rocznej o 0,2% do 181 mln ton, a zużycie o 1,6% do 179,8 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

FAO: Dodatni bilans na rynku cukru piąty rok z rzędu

W związku z tym, nadwyżka wyniesie 1,2 mln ton i w ujęciu rocznym będzie mniejsza aż o 68%.

FAO oceniło eksport na 55,3 mln ton – spadek o 0,2%, a zapasy na 79,4 – o 1,3%.

Zapasy będą stanowić 44,2% globalnego zużycia, czyli o 0,1 pp. mniej w obrębie roku.

Organizacja zauważa, że niższa produkcja cukru w Brazylii, Tajlandii i Chinach będzie zrównoważona zwyżką w UE i Australii. Rosnącą konsumpcję cukru rynek zawdzięcza Afryce i Azji.



Tagi:
źródło: