Deficyt na rynku cukru wyniesie od 1,5 do 4,1 mln ton

Firma analityczna Czarnikow zwiększyła swój szacunek deficytu na globalnym rynku cukru w sezonie 2015/2016 z 1,7 do 4,1 mln ton - podaje FAPA/FAMMU.

Deficyt na rynku cukru wyniesie od 1,5 do 4,1 mln ton

Produkcja cukru

Światowa produkcja została oceniona na 183,2 mln ton, a zużycie na 182,7 mln ton. Nominalnie daje to pół miliona ton różnicy, ale firma dolicza nierejestrowane rozdysponowanie, jak np. przemyt. Zwiększający się deficyt to połączony efekt malejącej produkcji i rosnącego spożycia. Sezon wcześniej na rynku wystąpiła nadwyżka w wysokości 3,8 mln ton.
 
Również firma analityczna Green Pool skorygowała swój szacunek deficytu z -4,6 do -5,62 mln ton. W sezonie 2014/2015 nadwyżkę oceniono na 3 mln ton. Deficyt podniósł także Rabobank z -3,4 do -4,8 mln ton, przy czym nadprodukcja w sezonie 2014/2015 ma wynieść 3,7 w stosunku do 1,8 mln ton przewidywanych dwa miesiące temu.
 
Inne firmy analityczne również zakładają, że sezon 2015/2016 na globalnym rynku cukru będzie deficytowy, który może wynieść od 1,5 do 3,8 mln ton.



Tagi:
źródło: