Deficyt na rynku cukru w sezonie 2015/2016

Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) obniżyła prawie trzykrotnie swój szacunek nadwyżki produkcyjnej na rynku cukru w sezonie 2014/2015 z 1,3 mln ton do 473 tys. ton - FAPA/FAMMU.

Deficyt na rynku cukru w sezonie 2015/2016

Deficyt na rynku cukru

W sezonie 2015/2016 ISO spodziewa deficytu w granicy 2-2,5 mln ton. Organizacja nie podała jednak szacunków produkcji i konsumpcji, ale podkreśliła, że średnioroczny wzrost światowego zużycia cukru wynosi 1,95%, a więc to 3,5 mln ton.

Jeżeli więc warunki atmosferyczne będą normalne w obrębie najbliższych 21 miesięcy, to ISO oczekuje zwiększenia się produkcji w rejonach, które w tym roku dotknęły susze lub ulewy. Niestety w UE ma jednak spaść produkcja cukru, przy czym nie są znane przyczyny tej prognozowanej redukcji.

Według organizacji, nie można oczekiwać nagłego wzrostu cen cukru w sezonie 2014/2015, gdyż jakakolwiek presja wynikająca ze zmniejszającej się nadwyżki i szacunków deficytu powinna zostać zrównoważona wysokimi zapasami.



Tagi:
źródło: