Oznaczenie geograficzne
„Polska Wódka/Polish Vodka” odnosi się do wielowiekowej historii, tradycji, rodzimych surowców oraz jakości wódki wytwarzanej na terytorium naszego kraju. Stwarza to nowe możliwości budowania i umacniania wizerunku i nobilitacji tego - najbardziej rozpoznawalnego na świecie - polskiego produktu.
13 stycznia br. wejdzie w życie nowelizacja ustawy o wyrobie napojów spirytusowych definiująca polską wódkę, jako tę produkowaną
wyłącznie na terytorium Polski z
ziemniaków albo
tradycyjnych zbóż. Umożliwi to budowę wizerunku oraz ochronę ekonomicznych i prawnych interesów polskiej wódki w kraju i za granicą. Czym jest whisky dla Korony Brytyjskiej a szampan dla Francji, tym jest wódka dla Polski.
Przemysł spirytusowy jest jedną z najważniejszych gałęzi polskiego sektora żywnościowego. Ponad 90% tego przemysłu stanowi produkcja i dystrybucja wódek. W 2011 r. budżet państwa został zasilony kwotą 6,44 mld zł pochodzącą z podatku akcyzowego. Stanowi to ok. 11% wszystkich dochodów budżetowych osiąganych z akcyzy i plasuje pod tym względem rynek wódek na trzecim miejscu, zaraz po paliwach i wyrobach tytoniowych. Niebagatelną wartość stanowi też podatek 23% VAT, którego wpływy do budżetu w 2011 r. wyniosły 2,9 mld zł. Ponadto proces produkcji polskiej wódki /od pola do butelki/ stwarza miejsca pracy i generuje dochody dla dziesiątków tysięcy osób: rolników, gorzelników, wytwórców opakowań, pracowników transportu itp. Jednocześnie, dzięki polskiej wódce uzyskują przychody centra logistyczne, handel hurtowy i detaliczny, pracownicy hoteli, barów i restauracji.
Stowarzyszenie Polska Wódka pragnie szeroko informować interesariuszy o korzyściach wynikających z tej regulacji dla narodowego trunku oraz jego producentów i dystrybutorów. Po latach debat, dyskusji na forum branży spirytusowej, uzgodnień międzyresortowych, komisji sejmowych i senackich zostało przyjęte prawo określające warunki produkcji polskiej wódki. Polska wódka to nie jest jedynie napis na etykiecie, to forma nobilitacji odwołująca się do historii i tradycji sięgającej sześciu wieków.
Stanowi to również odwołanie do kunsztu polskich gorzelników i producentów tego, najbardziej polskiego z polskich alkoholi. Polska wódka jest wreszcie synonimem jakości znanej i cenionej przez rzesze i pokolenia konsumentów w Polsce, Europie i na świecie. Odwołanie się do tradycji polskiej wódki skutkowało, co jest w pełni zrozumiałe, ograniczeniem bazy surowcowej do najbardziej tradycyjnych zbóż (żyto, pszenica, jęczmień, owies, pszenżyto) albo ziemniaków. Warunkiem istotnym jest, by te płody wyrosły na
polskiej ziemi oraz by w Polsce dokonał się
tradycyjny proces wytworzenia finalnego produktu. Tylko w takich warunkach powstawać może produkt o najwyższej jakości, posiadający swą historyczną tożsamość i niosący w sobie treści kultury narodowej, nie mający sobie równych w swojej kategorii na świecie.
Definicja polskiej wódki jest odpowiedzią na definicję wódki określoną przez Parlament Europejski. Według tej ostatniej wódka może być produkowana z każdego surowca pochodzenia rolniczego. Natomiast wódka np. z marchwi czy z cebuli – zgodnie z definicją unijną –
nie ma nic wspólnego z polskim, a szerzej słowiańskim pierwowzorem. Producenci polskiej wódki – świadomi znaczenia tego znaku – dostrzegać będą szanse dla swoich produktów na rynkach światowych.
czytaj dalej na następnej stronie...