Ostatnia aukcja nowozelandzkiej giełdy Global Dairy Trade z dnia 19 marca bieżącego roku zakończyła się po raz ósmy na plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 1,9%.
Podczas sesji odnotowano silne wzrosty dwóch produktów mleczarskich. Pierwszym z nich było masło w przypadku, którego wzrost ceny wyniósł 9,3%, drugi wzrost dotyczył kazeiny o 9,7%. Największy spadek odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego o 3,1%.
Wyniki aukcji z dnia 19 marca 2019 roku:
-
Kazeina podpuszczkowa +9,7%
-
Masło +9,3%
-
Pełne mleko w proszku +4%
-
Ser Cheddar +3,9%
-
Bezwodny tłuszcz mleczny -3,1%
-
Odtłuszczone mleko w proszku -2,4%
-
Laktoza -1%
-
Maślanka w proszku nie była oferowana
-
Serwatka w proszku nie była oferowana
Wzrost cen produktów mleczarskich na rynku światowym niestety nie przełożył się na wzrost ceny surowca w Polsce. Ostatnie informacje Głównego Urzędu Statystycznego informują, że średnia cena mleka w lutym wynosiła 138,13 zł/hl i była o 1,9% niższa niż w styczniu bieżącego roku, ale o 2,1% wyższa niż w analogicznym miesiącu roku ubiegłego.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka foto:
pixabay.com