Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Eletor RP-105MM-R-CI-PC
2020-02-07 -
Hale dla rolnictwa
2014-07-14 -
INSOL 5
2011-03-18 -
Aplikacja dla rolnictwa TOMATINO
2020-03-13 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Cukier znów zaczyna drożeć
Na giełdzie londyńskiej biały cukier podrożał w ostatnim tygodniu o blisko 5 procent i aktualnie kosztuje 625 dolarów za tonę. Z kolei w Nowym Jorku cena za cukier surowy wzrosła jeszcze bardziej, bo aż o 9 procent i osiągnął poziom 504 dolary za tonę.
Taka sytuacja jest wynikiem odreagowania dużych obniżek, jakie miały miejsce na początku maja tego roku. Co więcej, otóż londyński kontyngent białego cukru w ramach majowej kontraktacji osiągnął poziom 375,15 tysięcy ton. Natomiast to w znaczącym stopniu wpłynęło na podwyżki tego surowca.
Jak uważają eksperci, cena surowego cukru nie powinna być niższa niż 440 dolarów za tonę, bo właśnie to jest progiem opłacalności wytwarzania tego surowca w Brazylii. Poza tym, jeszcze w tym roku mogą być ewentualne podwyżki tego surowca spowodowane niekorzystną aurą pogodową.