Cukier znów zaczyna drożeć

Na giełdzie londyńskiej biały cukier podrożał w ostatnim tygodniu o blisko 5 procent i aktualnie kosztuje 625 dolarów za tonę. Z kolei w Nowym Jorku cena za cukier surowy wzrosła jeszcze bardziej, bo aż o 9 procent i osiągnął poziom 504 dolary za tonę.

Cukier znów zaczyna drożeć

Taka sytuacja jest wynikiem odreagowania dużych obniżek, jakie miały miejsce na początku maja tego roku. Co więcej, otóż londyński kontyngent białego cukru w ramach majowej kontraktacji osiągnął poziom 375,15 tysięcy ton. Natomiast to w znaczącym stopniu wpłynęło na podwyżki tego surowca.


Jak uważają eksperci, cena surowego cukru nie powinna być niższa niż 440 dolarów za tonę, bo właśnie to jest progiem opłacalności wytwarzania tego surowca w Brazylii. Poza tym, jeszcze w tym roku mogą być ewentualne podwyżki tego surowca spowodowane niekorzystną aurą pogodową.




Tagi:
źródło: