Koniec kwietnia przyniósł przecenę cukru na giełdach. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 2,5% do 383,6 SUD/t, a w Londynie cukier biały stracił 1,5%, spadając do 499,5 USD/t. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o odpowiednio 22% i 15%. Od kilku tygodni na bardzo wysokim poziomie utrzymuje się premia cukru białego, która obecnie wynosi 116 USD/t.
Kontrakt terminowy na cukier biały z dostawą na maj 2012 roku został zrealizowany na londyńskiej giełdzie na 267 650 ton (5353 lotów). Cukier pochodził z Tajlandii (90,15 tys. ton), Meksyku (30 tys. ton), Brazylii (14 tys. ton) i Argentyny (13 tys. ton). Po raz pierwszy od ponad 20 lat dostarczano meksykański cukier w kontrakcie na londyńskiej giełdzie.
Od początku 2013 roku cukier surowy jest najtańszy od paru lat, szczególnie pod koniec stycznia br., kiedy to ceny cukru były niższe od tych notowanych 3 lata temu. Powodami ostatnich przecen są przede wszystkim sytuacja fundamentalna (trzeci sezon z rzędu produkcja jest wyższa od konsumpcji) i zachowanie inwestorów krótkoterminowych, którzy sukcesywnie wycofują się z rynku. Ostatnie przeceny mogą zaowocować popytem na rynku rzeczywistym, zainteresowanie zakupami przejawiają już Chińczycy. Może to zahamować spadki notowań. Prowzrostowo na ceny może podziałać zwiększenie o 5 pp. do 25% od 1 maja obowiązkowego blendingu bioetanolu w Brazylii, bo wygeneruje to dodatkowy popyt na trzcinę cukrową do produkcji paliwa kosztem cukru. Real stracił jednak ostatnio na wartości, co zachęca do eksportu cukru.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE, foto:
sxc.hu