Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Paszociągi
2011-01-19 -
Agregat uprawowy
2014-03-19 -
Przyczepa rolnicza T735A 2,5t
2016-01-18 -
Prasoowijarki
2014-03-19 -
Oprawa końcowa RAU
2011-10-21
Cukier surowy najdroższy od półtora roku
Mimo odczuwalnych zmian notowań cukru, maj przyniósł dalszą ich podwyżkę na giełdach.
Notowania cukru
Przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały wzrósł o 0,6% do 479,7 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 2,1% do 378,3 USD/t. W ujęciu miesięcznym cukier był droższy odpowiednio o 4,1 i 10,4%. Z kolei w relacji rocznej cukier surowy był droższy aż o 44,6%, a cukier biały o 38,8%.
Jak wynika z danych zaprezentowanych przez FAMMU/FAPA w maju podwyżki były bardziej widoczne w przypadku cukru surowego niż białego, co można tłumaczyć silnym popytem na surowiec do rafinacji. Premia cukru białego wynosi obecnie około 100 USD/t i tym samym jest wyższa w relacji rocznej o 21%. W maju obserwowano także wzmożone zakupy ze strony krajów z Afryki Północnej związane ze zbliżającym się ramadanem. Obecnie cukier surowy jest najdroższy od półtora roku.
Powodów ostatnich podwyżek należy upatrywać w coraz wyższych prognozach deficytu cukru w sezonie 2015/16 i następnym na globalnym rynku cukru. Bezpośredni wpływ na notowania miała także sytuacja techniczna rynku oraz rosnące zaangażowanie inwestorów krótkoterminowych (ich zaangażowanie w długą pozycję (kupuj) jest rekordowo wysokie pod koniec maja).