Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy STOLL do ciagnika DONG FENG
2014-11-28 -
Pilniki do korekcji racic WG1340
2014-08-05 -
Traktorek Yanmar Ke-3D 4x4
2011-12-23 -
Ser wiejski
2012-01-10
Cukier surowy najdroższy od półtora roku
Mimo odczuwalnych zmian notowań cukru, maj przyniósł dalszą ich podwyżkę na giełdach.
Notowania cukru
Przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały wzrósł o 0,6% do 479,7 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 2,1% do 378,3 USD/t. W ujęciu miesięcznym cukier był droższy odpowiednio o 4,1 i 10,4%. Z kolei w relacji rocznej cukier surowy był droższy aż o 44,6%, a cukier biały o 38,8%.
Jak wynika z danych zaprezentowanych przez FAMMU/FAPA w maju podwyżki były bardziej widoczne w przypadku cukru surowego niż białego, co można tłumaczyć silnym popytem na surowiec do rafinacji. Premia cukru białego wynosi obecnie około 100 USD/t i tym samym jest wyższa w relacji rocznej o 21%. W maju obserwowano także wzmożone zakupy ze strony krajów z Afryki Północnej związane ze zbliżającym się ramadanem. Obecnie cukier surowy jest najdroższy od półtora roku.
Powodów ostatnich podwyżek należy upatrywać w coraz wyższych prognozach deficytu cukru w sezonie 2015/16 i następnym na globalnym rynku cukru. Bezpośredni wpływ na notowania miała także sytuacja techniczna rynku oraz rosnące zaangażowanie inwestorów krótkoterminowych (ich zaangażowanie w długą pozycję (kupuj) jest rekordowo wysokie pod koniec maja).