Połowa lutego 2013 roku przyniosła podwyżki cen cukru surowego i białego, co jest wynikiem niewielkiej realizacji kontraktu terminowego z dostawą na marzec.
Świadczyć to może również o poprawie zaopatrzenia oraz mniejszym popycie na cukier, który dodatkowo jest ograniczany obserwowanymi od dawna spadkami. Jednakże ostatnie podwyżki mają raczej przejściowy charakter. Światowy rynek cukru będzie charakteryzować się trzeci sezon z rzędu nadwyżką produkcji nad konsumpcją, co przemawia za przeceną.
Cena cukru surowego w Nowym Jorku:
-
aktualna cena - 404,5 USD/t
-
zestawienie tygodniowe – wzrost o 1%
-
relacja roczna – spadek o 29%
Cena cukru białego w Londynie:
-
aktualna cena - 501,2 USD/t
-
zestawienie tygodniowe – wzrost o 2%
-
relacja roczna – spadek o 23%
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU foto:
sxc.hu