Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Widły do obornika i słomy model Z
2016-01-12 -
Preparaty przeciw ślimakom IGLACO
2013-02-26 -
Rozłupywarka 8 ton ECO
2012-03-13 -
Okna Inwentarskie uchylne z szybą 60x40 cm
2012-04-20 -
Łyżkokrokodyl SHARK, szerokość 2000mm
2012-07-16
Cukier obecnie najdroższy od czterech lat
Ostatni tydzień września przyniósł kolejne podwyżki notowań cukru na giełdach, ale tempo podwyżek w ujęciu tygodniowym wyraźnie wyhamowało.
FAMMU/FAPA podaje, że przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały zyskał 3,6%, wzrastając do 612 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy zyskał na wartości 4,8% do 513 USD/t. W podobnym tempie drożały także dwa kolejne, najbliższe kontrakty. W relacji miesięcznej cukier biały zwyżkował o 15,1%, a surowy o 15,5%. Z kolei w ujęciu rocznym cukier biały był droży o 65,4%, a surowy o 91,2%. Cukier jest obecnie najdroższy od czterech lat.
Powodem ostatnich podwyżek są głównie informacje z Brazylii, gdzie zbiory zwolniły ze względu na niekorzystną pogodę, a trzcina cukrowa ma znacznie niższą zawartość cukru, niż pierwotnie zakładano. To stawia pod znakiem zapytania wcześniejsze rokowania wyników całej kampanii. Za wysokimi cenami przemawia także globalny bilans cukru, który w sezonie 2015/16 i następny ma być wyraźnie deficytowy.