Cukier najdroższy od 2,5 roku

Drugi tydzień czerwca 2016 roku przyniósł gwałtowne podwyżki notowań cukru na giełdach.

Cukier najdroższy od 2,5 roku

Notowania cukru

FAMMU/FAPA podaje, że przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały podrożał o 9,6% do 527,7 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy zyskał 12,6%, wzrastając do 432,3 USD/t. W relacji miesięcznej cukier podrożał odpowiednio o 10 i 16,9%. Natomiast w relacji rocznej cukier surowy wzrósł aż o 63,3%, a cukier biały o 51%. Obecnie cukier jest najdroższy od dwóch i pół roku.

 

Silnie podrożały także kontrakty terminowe z późniejszymi dostawami – na surowy o 10-12% (dostawa grudzień i marzec), a na biały o 8-9% (dostawa na październik i grudzień). Podwyżki obserwowano też w samej Brazylii, gdzie cukier w relacji tygodniowej zyskał 11,4%, wzrastając do 480,2 USD/t, a w Tajlandii o 6,2% do 513,9 USD/t.

 

Powodem tych dynamicznych podwyżek jest sytuacja w Brazylii, gdzie silne deszcze mogą zakłócić kampanię cukrowniczą. Po pierwsze, opady mogą utrudnić i opóźnić same zbiory. Następnie, deszcz wydłuży czas załadunku w portach. Za podwyżkami przemawia również światowy bilans cukru, który ma zamknąć się wysokim deficytem w sezonie 2015/16 i kolejnym.

Notowania kakao

Co ważne, prognozy niedoboru cukru są sukcesywnie zwiększane. Po majowych przecenach na początku czerwca podrożało kakao na giełdach. W Nowym Jorku ziarno wzrosło przez ostatni tydzień o 2,6% do 3090 USD/t, a w Londynie o 1% do 2230 BGP/t. W relacji rocznej kakao było odpowiednio tańsze o 1% i droższe o 7%. Przyczyn ostatnich podwyżek należy upatrywać w gorszych wynikach w środku kampanii w Zachodniej Afryce. Jednak podwyżki mogą okazać się krótkotrwałe, bo deszcze na Wybrzeżu Kości Słoniowej mogą mieć korzystny wpływ na zbiory. 



Tagi:
źródło: